8 (+2) x doen in Warschau

Het eerste weekend van oktober bezocht ik Warschau, een keuze die vooral gemaakt werd op basis van de goedkope vlucht en de nieuwsgierigheid naar Oost-Europa. Ik bezocht meer dan tien jaar geleden voor de eerste keer Polen op een schoolreis. Maar omdat je puberale interesses zich eerder beperken tot het drinken van een pintje dan het bezoeken van een museum of andere culturele activiteiten, was het dus zeker tijd om voor de tweede keer richting de voormalige Sovjet-Unie te trekken. Eerder schreef ik al over het dubbele gezicht van Warschau en nu geef ik je acht en twee dingen mee die je zeker niet mag missen!

1 Warsaw Uprising museum

Dit moderne museum werd geopend in 2004 ter ere van de zestigste verjaardag van de “Warsaw Uprising” in 1944. Het is een eerbetoon aan de inwoners van Warschau die vochten (en sneuvelden) voor een onafhankelijk Polen en een hoofdstad zonder onderdrukking. Mij deed het enorm denken aan het Red Star Line Museum in Antwerpen, qua stijl. Het is een echt belevingsmuseum en het is ook gelegen in een oud industrieel pand, meer specifiek in een oud tram power station. Het museum is gesloten op dinsdag en in het weekend is het open van 10-18u. Tickets kosten ongeveer €4.5 maar ik geef je meteen een budgettip: op zondag is de toegang gratis.

Warsaw Uprising
Warsaw Uprising Museum

Het museum bevat duizenden artefacten en foto’s van de gebeurtenissen in 1944. De plaatjes met uitleg zijn zowel in het Pools als Engels. Op zich een knap en modern museum (er is zelfs een replica van een gevechtsvliegtuig!) maar ik vond het niet bepaald duidelijk. De route doorheen het museum was wat verwarrend (tip: de volgorde is gelijkvloers – 2e verdieping – 1e verdieping – hal) en ik miste de rode draad. Af en toe een eenvoudige tekst met de “fase” waarin je je bevond had gezorgd voor een overzicht. Maar hey, op een zondag is het gratis dus geen excuus om dit, voorts prachtige, museum over te slagen.

2 Kuieren door Old Town

Het mooiste deel van de stad! Doordat de stad in 1944 met de grond gelijk is gemaakt, is deze oude stad dus niet zo oud. Na de tweede wereldoorlog is dit gedeelte zo correct mogelijk gereconstrueerd. Geniet hier van de kleurrijke gevels en de schattige huisjes. Dwaal hier door de straten en over de grote pleinen Zamkowy en Miasta. Aan de rand van de stad vind je ook nog hele stukken van de (weliswaar niet-originele) stadsmuur.

Warsaw

3 Multimedia park/fontein

Loop de oude stad uit langs de noordoost kant en dan kom je aan de grote multimedia fontein. Een moderne plek met een immense fontein waarin verschillende stralen ritmisch het water de hoogte in duwen. In de zomeravond kan je rond 21u er ook een lichtshow bekijken. Ondanks dat op de website staat dat het enkel in de zomermaanden is, ontdekten wij, jammer genoeg te laat, dat je in de herfstmaanden ook wel degelijk dit kleine spektakel kan gaan bewonderen. In oktober is het rond 18u (zonsondergang!).

4 Bewonder Stalin’s Paleis

Het Palac Kultury i Nauki oftewel paleis van kunst en wetenschappen, is met zijn 237 meter het tweede hoogste gebouw in Polen. Dit geschenk aan de stad werd jarenlang gezien als een doorn in het oog, maar ondertussen is het gebouw beschermd en heeft het een plaats gekregen in het hart van de stad en zijn bewoners. Na de destalinisatie werd zijn naam verwijderd van de gevel maar een eerbetoon aan onder andere Lenin en Marx kan je er wel nog terug vinden. Je kan er een rondleiding krijgen of helemaal tot boven voor een uitzicht over de stad, hiervoor had ik jammer genoeg geen tijd maar zou ik zeker willen doen bij een volgend bezoek. Je kan dus kiezen of je het gebouw wilt bewonderen of juist de enige plaats in Warschau waar je het gebouw niet ziet (van boven op de toren dus)…

Warsaw
The band monument – Floriana kathedraal – buurt Multimedia fontein

5 Verken de verschillende wijken

Niet in alle wijken is evenveel te zien of te beleven, maar elke wijk heeft wel iets te bieden. De stad is voldoende compact om er echt te voet op uit te trekken en om zonder kaart rond te lopen en om wel te zien waar je uitkomt. Uiteraard mag je de oude stad niet missen, maar ook de Royal Route die je van het centrum naar de oude stad brengt, leid je langs imposante gebouwen.

Aan de overkant van de rivier Wisla heb je de alternatieve wijk Praga en de opkomende wijk Saska Kepa, in beide vind je geen “echte” bezienswaardigheden maar zijn leuk om op ontdekkingstocht gaan. Zo botsen wij op mooie Floriana kathedraal en liepen de straten vol met gezinnen in hun zondagse kleren. Ook het muzikale standbeeld van een groep muzikanten was geestig om te zien. Of moet ik zeggen horen? In zowel Saska Kepa en Mokotov/chocotoff stikt het van de leuke koffiebars, lunchspots en gezellige terrasjes. Dus loop door de betonnen woonwijken, ga op zoek naar een vleugje kleur en vind er jong-Warschau.

6 Duik in het groen

Tijdens je kilometers door de betonnen straten, duik je best af en toe een van de parken in die Warschau te bieden heeft. Zowel het Mokotov-park als dat van Lazienski waren ooit weelderige tuinen van de bijhorende paleizen en zorgen voor een oase van groen in de Mokotov-wijk. (*Steekt chocotoff in mond*) Aan de overkant van het water ontmoet je sowieso eekhoorns in het Skaryszewski park. Of misschien wel Superman, Spiderman en Batman zoals wij tijdens ons bezoek? Het is mij nog altijd niet duidelijk want ze er nu juist aan het doen waren…

Warsaw

7 Lekker eten en drinken

Hier heb ik zo van genoten tijdens mijn twee dagen in Warschau! Zo hard dat ik hier een aparte blog aan wijdde waarin ik je enkele fijne adressen meegeef voor zeker te ontdekken tijdens jouw bezoek aan de Poolse hoofdstad.

8 Beachlife in de zomer

Ja hoor, je leest het goed! Warschau ligt dan wel vierhonderd kilometer van de kustlijn af, maar toch kan je er in de zomer relaxen op een zandstrand. Minder hip dan pakweg Paris Plage of de (ter ziele gegane) Badboot in Antwerpen maar vlakbij het stadion in wijk Praga vind je er het strand Plaza Miesjka.

Warsaw beach
Fotocredits aan mijn neef.

De aandachtige lezer vraagt zich waarschijnlijk af waarom ik in mijn inleiding sprak over acht en twee tips in plaats van het doodgewone tien. Wel lieve lezer (bonuspunten voor de oplettendheid trouwens!), dat is niet voor jouw wiskundeknobbel te ontwikkelen maar omdat ik namelijk de volgende twee tips zelf niet heb kunnen doen. Maar ze lijken mij wel zo leuk dat ik ze jou niet wilt onthouden!

9 + 10 Wat ik niet deed maar wel wilde doen:

Twee dagen waren te kort voor alles te bezoeken in de stad en zo wou ik ook nog graag naar het Museum van Moderne kunst (ook gratis!). Ik raakte er wegens tijdsgebrek niet verder dan een blitsbezoek aan de museumshop en het Emesen, de bijhorende koffiebar. Ook over POLIN oftewel het Joods Museum hoor ik veel positiefs.

En mijn laatste tip zijn de universiteitstuinen, vlakbij het Copernicus wetenschapscenter, gelegen aan de rivier. Ze hebben zowel gewone tuinen als op het dak en dat kriebelt dan weer mijn nieuwsgierigheid.

Blijkbaar moet ik dan toch nog een keer terug naar Polen, misschien heeft Warschau dan al zijn grillen kunnen afschudden en komt zijn eigen karakter dan helemaal naar boven?

Zou jij Warschau overwegen als bestemming voor een weekendje weg?

scratchingmymap facebooktwitterbloglovininstagram

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s