Reistips // Even vlot als een piloot door de controles vliegen? Dat doe je zo!

De eerste bestemming op een reis is altijd de vertrekhal van de luchthaven. Je hebt je paspoort of identiteitskaart mee, je eventuele bagage heb je ingecheckt en je wandelt dus vrolijk naar de controle. Je schuift aan in de rij en ja hoor, de stress slaagt je om de oren. Alles snel in bakken stoppen, die riem moet blijkbaar uit en verdorie snelsnel dat flesje water leeg drinken. Ben jij vaak die man die vergeten was om zijn ipad uit zijn tas te halen en zijn kleingeld uit zijn broekzakken bij de metaaldetector? Of die vrouw die de rij ophoudt in het vliegtuig omdat ze nog een half huishouden uit haar tas haalt? Herkenbaar? Lees even mijn tips zodat je nooit zelf meer die treuzelaar bent die de rij ophoudt en met evenveel schwung als een stewardess of piloot de controleposten doorloopt.

Ik ben zelf niet bepaald het geduldige type (no shit sherlock) en kan me al wel eens ergeren aan treuzelaars. Ook zoek ik altijd naar better, faster, stronger: als iets efficiënter kan, dan graag. Ik ben ondertussen een geroutineerd reiziger, wat niet wil zeggen dat je daarom vaak moet reizen of vliegen, en deel hier graag met jou enkele tips zodat jij ook altijd stressvrij aan de gate aankomt.

Mijn eerste tip is misschien een open goal maar het is en blijft de basis van een relaxed vertrek. Kom op tijd op de luchthaven. Zelf hanteer ik ongeveer de regel dat ik voor internationale langeafstandsvluchten twee uur voor vertrek aankom op de luchthaven en anderhalf uur voor Europese vluchten waar ik vaak met enkel handbagage op reis. Ik drink liever nog een kop koffie met een tijdschrift aan de gate dan dat ik door de luchthaven moet spurten (been there, done that). En waarom zou je vol zenuwen aan je vakantie beginnen?

001

Als het een tijdje geleden is dat je nog gevlogen hebt, lees dan zeker even de handbagageregels na van jouw vliegtuigmaatschappij. Het zou zonde zijn om extra te moeten betalen omdat jouw koffer net iets te groot is. Je zou denken dat iedereen ondertussen de richtlijnen omtrent de vloeistoffen in je handbagage wel kent, maar als je in de rij staat bij de controle, dan trek je dat toch snel in twijfel. Daarom hier nog eens kort: elke verpakking mag een maximale inhoud hebben van 100ml. Dat wil zeggen dat een halfvolle bus shampoo van 200ml niet mag. Alle vloeistoffen moeten passen in een hersluitbare, doorschijnende zak van 1 liter. Over dat laatste heb ik nog maar een keer een opmerking gekregen omdat ik een grotere diepvrieszak gebruikte. Tegenwoordig kan je voldoende kleine verpakkingen van schoonheidsproducten vinden in de supermarkt of Kruidvat. Voor de dames: HEMA verkoopt ook kleine busjes ontschminkingsproduct, of demaquillage om het met een chic woord te zeggen. Ook hebben ze bijvoorbeeld mini-scheergel of zonnecreme in hun gamma. Uiteraard kan je ook gewoon van die hervulbare flesjes kopen en ze vullen met je favoriete producten.

Als je enkel met handbagage vliegt voor een citytrip dan zit vanzelfsprekend alles wat je mee hebt in je tas. Bij vele vliegtuigmaatschappijen, zelfs bij de koning der lowbudget-maatschappijen ryanair, mag je een aparte handtas of kleine tas meenemen. Zoals eerder gezegd komt hier vaak mijn ergernis boven: ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die aankomen bij de metaaldetector en dan tergend traag hun hele boeltje nog op orde moeten krijgen. Aangezien ik het dus niet op treuzelen heb, zijn er drie dingen die ik altijd doe, die ervoor zorgen dat ik vlot door de metaaldetector ga én ongeveer binnen de vijf seconden op mijn stoel zit, eens ik aan de juiste rij sta.

Eerst en vooral stop ik mijn toiletzak (conform de wetgeving) in mijn handtas. Zo hoef ik mijn koffer niet open te ritsen om deze er bij de controle uit te halen. Eens de controle voorbij, stop ik ‘m in mijn koffer. Tijdswinst bij de metaaldetector en ik hou geen mensen op. In dezelfde categorie: ik stop altijd mijn juwelen of uurwerk of andere dingen waar de metaaldetector niet zo dol op is, in mijn handtas. Zo piep ik tenminste niet en sta ik klaar om mijn spullen van de band af te nemen. Oh en nog iets: die tafels op enkele meters van de band, staan daar niet voor niets. Gebruik deze dan ook om je spullen terug te ordenen of je riem terug aan te doen, in plaats van vlakbij de detector zelf te blijven rondhangen.

Wat ik ook altijd doe, is een apart zakje maken (mijn handtas dus) met de zaken die ik nodig heb op het vliegtuig zelf. Zo kan ik bij het instappen meteen met één welgemikte zwaai mijn koffer in de bagagevakken stoppen en heb ik alles bij de hand. Bij een korte vlucht heb ik meestal mijn reisgids, een tijdschrift, muziek, kauwgom (voor het opstijgen), zakdoekjes (voor die kauwgom dan in te doen) bij. Ook mijn waardevolle spullen houd ik dicht bij me in mijn handtas. Niet meer en niet minder.

Eens aangekomen bij de gate, koop ik me nog snel een flesje water, want ik stap nooit een vliegtuig in zonder. Ik zoek me een plekje aan de gate waar ik wat later relaxed zal opstappen richting mijn bestemming. Have a safe flight!

Heb jij nog tips voor het boarden aangenamer te laten lopen?

Wil je geen post missen? Volg me dan op facebook, twitter en bloglovin! Ben je minder van de woorden en meer van de foto’s? Ook op instagram ben ik actief.

5 gedachten over “Reistips // Even vlot als een piloot door de controles vliegen? Dat doe je zo!

  1. Goede tips, jammer dat inderdaad niet iedereen snapt hoe het werkt. Maar goed, is dat niet overal zo waar veel mensen zijn? In supermarkten ook, man man man… Daar kan het soms ook zó lang duren en dan vraag ik mij echt af of je niks beters te doen hebt haha! Mijn tip? Ga vooral niet staan bij de gate als iedereen gaat staan ;-)!

    Like

  2. Denk dat je de meeste tips hebt. Een algemene tip is dat je je moet aanmelden bij de frequent flyer programs. Als je eenmaal in een hogere schaal komt (ja dat duurt wel even), dan kom je in de priority lanes terecht – en dat scheelt super veel tijd! En het is goed voor sparen – die miles. En daar houden wij Nederlanders van :)!

    Like

      1. Ik heb het geluk dat ik voor mijn werk wel eens lange vluchten heb moeten maken (en business). En dat maakt voor mij de duurdere airlines soms aanstrekkelijker. Zijn bepaalde voordelen zoals priority lanes, betere stoelen, lounge toegang. Dus zelfs als ik nu de keuze heb tussen een ticket van 200 Euro of van 250 zal ik misschien die van 250 kiezen voor de voordelen.

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie