Roadtrip: Zagreb, de eerste kennismaking met Kroatië.

Na onze stop in de stad van de zoete Sachertorte, vertrekken we naar het land dat de hoofdmoot van onze roadtrip vormt: Kroatië. Bij de grens hou je best je identiteitskaart klaar want doordat dit land buiten de Schengenzone valt, heb je dus je ID nodig voor de grens over te mogen.

In juli 2015 zijn we voor de eerste keer samen op roadtrip geweest. Onze eerdere zomervakanties waren een treinreis door Portugal, een rondreis in Indonesië en ook in Thailand was ons belangrijkste vervoersmiddel de, door mij zo geliefde, trein. Omdat we nu zelf een auto hebben, we er wel eens met de tent op uit wouden en Kroatië al jaren lonkt, was de bestemming voor dit jaar snel gekozen. Kroatië, met zijn prachtige natuur, kleine stadjes en lange kustlijn, it is!

Ook je mastercard of visa hou je best binnen handbereik want als je, net zoals wij, het land via de autostrade binnenkomt, mag je bij het verlaten van de snelweg tol betalen. Je kan dit ook cash maar omdat wij nog niet over de lokale munt beschikte en de tarieven in euro minder interessant zijn, betaalden wij met een kredietkaart. In Kroatië betaal je, in tegenstelling tot Oostenrijk en Slovenië waar je een vignet koopt, tol op de autostrades net zoals in Frankrijk. De secundaire wegen zijn ook in goede staat en bij de locals geliefd want deze zijn gratis en lopen vaak parallel met de snelweg. Daardoor is het dus ook steeds rustig op de autostrade.

Ul. Ivana Tkalcica - St-Marks Church - plein
Ul. Ivana Tkalcica – St-Marks Church – plein

Halverwege de namiddag komen we aan in Zagreb, parkeren we de auto in een van de straten dichtbij het centrum en trekken de stad in. Een tip: parkeren is gratis op zondag, feestdagen en zaterdag vanaf 15u. De stad kent drie parkeerzones: hoe dichter bij het centrum, hoe duurder. De tarieven variëren van 1.5 HRK tot 6 HRK per uur. Een euro is ongeveer 7.5 Kroatische Kuna waard en doordat het land bij de EU hoort, hoef je je bankkaart niet te laten deblokkeren en kan je zo geld afhalen.
Vanop het Jelacica plein werd onze aandacht getrokken door de grote kathedraal, die we niet binnen gingen omdat er een kerkdienst bezig was. Wegens nog niet gelunched was het volgende dat we deden ons neerploffen op een terras. Bij Nokturno smulden we van een lekkere pasta, buiten in de schaduw weliswaar want 35°C kwam even hard aan. Om je even een idee te geven van de prijzen in Kroatië: wij betaalden voor twee pasta’s, een frisse Stella en een grote fles water samen omgerekend een twaalf euro.

Na onze innerlijke mens aangesterkt te hebben, kuieren we door de fijne straten van de Kroatische hoofdstad. Tkalciceva is een fijne straat zonder autoverkeer, vol negentiende eeuwse huizen. Nu vind je hier café’s, restaurants en winkeltjes maar deze straat was in zijn vroegere leven ook wel bekend als hoerenbuurt. We lopen door en lopen twijfelend een gebouw binnen dat in de stellingen staat. Dit weggetje loopt er naar toe, maar het is zo donker binnen? Binnen blijkt niet echt binnen te zijn: de weg loopt onder dit gebouw gewoon door in een bocht. Eens in het gebouw kijk ik verbaasd op: ik zie voor me grafzerken, aan de ene kant een mariabeeld en daar in donkere hoek, zitten zowaar drie zusters te bidden op houten gebedsbanken. Stil lopen we verder en nemen op de hoek even alles waar zodat we deze bijzondere mini-kerk kunnen laten in werken op ons. We vervolgen onze wandeling naar de bekendste kerk van de stad, de St-Marks Church op het gelijknamige plein.

Kathedraal - Museum of Broken Relationships (2)
Kathedraal – Museum of Broken Relationships (2)

We lopen een rondje langs de overheidsgebouwen en steken opnieuw het plein over naar een van de recente aanwinsten van de stad. Het Museum of Broken Relationships begon als een tijdelijke tentoonstelling maar heeft sinds 2010 zijn vaste plaats gevonden in Zagreb. Mensen over de hele wereld kunnen voorwerpen inzenden die een verhaal vertellen over hun stukgelopen relatie. Er zitten grappige verhalen bij net als droeve, van korte relaties van enkele weken tot relaties van tientallen jaren. Zo stuurde een meisje een knuffel van een “duizend”-poot op: ze had met haar lange afstands-lief afgesproken dat ze een pootje zouden afknippen, elke keer als ze elkaar zagen. Als de pootjes op waren, dan zouden ze gaan samenwonen (en zou dus een van beide verhuizen). De relatie liep ongeveer halverwege de duizendpoot op de klippen.

We liepen verder de straat uit en botsten in wijk Gradec op een gezellige straat. In deze wandelstraat, met lege vogelkooien en levensgrote poppen in de bomen, genoten ouders van een drankje terwijl hun kinderen gefascineerd keken naar het poppenspel dat op de straat gespeeld werd. Van hier boven heb je ook een prachtig uitzicht over de hele stad. We keken nog eens goed naar de stad die ons zo in zijn gezellige greep had de voorbije uren maar dan was het tijd voor de autorit verder te zetten naar onze overnachtingsplaats voor die nacht. De volgende stop op onze route? De mooie Plitvice meren.

Ben jij al eens in Zagreb geweest? Zou je een citytrip overwegen naar deze stad?

Wil je geen post missen? Volg me dan op facebook, twitter en bloglovin!

Advertenties

4 gedachten over “Roadtrip: Zagreb, de eerste kennismaking met Kroatië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s