Fietsen door de tempelstad Ayutthaya

Thailand was onze tweede kennismaking met Azië: in juli 2014 reisden we drie weken met de trein, bus, boot en het vliegtuig door dit populaire backpackersland. In dit artikel heb ik het over onze eerste stop: de oude hoofdstad Ayutthaya. Benieuwd naar onze volledige route? Dit vind je hier en hier.

Na een vlucht van vijftien uur, met een korte stop in Mumbai (waar we nog net zagen dat de Belgen hun WK-kwartfinale verloren), kwamen we aan in Bangkok. Omdat we vorig jaar deze bruisende hoofdstad al enkele dagen ontdekt hadden, kozen we ervoor om direct de skytrain en metro te nemen richting het treinstation Hualamphong. Hier kochten we voor 20 thai baht een enkeltje naar Ayutthaya. In het station kochten we alvast vers fruit en lekker loempia’s: uitgeput van de vlucht, wachtten we op onze derde klassetrein die ons naar onze eerste bestemming zou brengen. En misschien als ik eerlijk moet zijn: vooral naar onze kamer met douche die we geboekt hadden. Met een uurtje vertraging boemelde onze gevulde trein langs kleine dorpen en groene velden, richting de oude hoofdstad vol knappe oude tempels. Een tip voor het kopen van treintickets: vraag naar een stoelnummer. Bij ons stond deze er voor deze rit niet op, wat ervoor zorgde dat we enkele keren moesten verhuizen voor iemand met een ticketje voor “onze” stoelen.

Na een fijne treinreis van twee uur kwamen we aan in het station van Ayutthaya, daar staken we met een klein pendelbootje de rivier over en wandelden we onze eerste kilometer door deze fijne, kleine stad. Nadat we de lange vlucht van ons afgespoeld hadden in ons gezellig kamertje in hotel Ban Boonchu, huurden we om de hoek een fiets. We aten onze eerste, maar niet laatste, portie Pad Thai en kochten enkele flesjes fris water als krachtvoer voor onze komende fietstocht. In de namiddag hebben we enkele van de honderd verschillende tempels van deze eiland-stad ontdekt.

De eerste stop, was al enkele honderden meters verder, en was direct een van de grootste en ook meest bekende tempel: de Wat Maha That. Voor slechts vijftig thai baht mag je genieten van dit prachtige domein waar ik ook een van mijn bucketlist-items in het echt mocht aanschouwen: het Boeddha hoofd dat als het ware opgeslokt is door een prachtige Banyon-boom. Ik werd er stil van. Het afgehakte hoofd was te zwaar voor de dieven die het wouden stelen en op de plaats waar men het achterliet, werd het overgenomen door de natuur. Een prachtige aanblik. Ook de andere tempels in dit domein waren indrukwekkend.

Wat Mahathat (boven) - Wat Chai Watthanaram - Wat Phra Si Sanphet
Wat Mahathat (boven) – Wat Chai Watthanaram – Wat Phra Si Sanphet

Ik ga je hier niet een hele opsomming geven van al de tempels die je kan bezoeken: vraag een kaartje in je hostel of bij het informatiecentrum en ga vooral ook naar de kleinere tempels. Voor ons waren de vier mooiste tempels Wat Maha That, Wat Phra Ram, Wat Phra Si Sanphet en Wat lokkaya Sutharam.Ook het kleine en rustige (wij waren de enige bezoekers) Wat Worachettharam verdient een eervolle vermelding: ik voelde me helemaal tot rust komen, oog in oog met dit knappe Boeddhabeeld, tussen vier muren, met de zonnige hemel boven mij. Je hoeft trouwens enkel in de grotere tempels toegang te betalen: wij betaalden telkens 50THB. De ticketjes zijn trouwens allemaal hetzelfde, enkel de stempel varieert.

Onze fietstocht ging verder de stad door en zo kwamen we ook langs een lokale kermis en zagen we in plaats van eendjes vissen, eieren vissen! Na een bezoek op de avondmarkt voor een uitgebreidere kennismaking met de lokale Thaise keuken, woog het slaaptekort hard door en zijn we vroeg onder de wol gekropen. De dag nadien zijn we nogmaals de fiets op gekropen voor een tochtje van vijf kilometer naar de fantastische Wat Chai Watthanaram, net van het eiland af. Dit grote tempelcomplex is buiten de populaire zone en wordt zelden bezocht door mensen die voor één dag naar de stad komen als uitstap vanuit Bangkok. Daarom mijn tip: blijf zeker één nachtje in deze fijne stad zodat je ook de kleine tempels kan bezoeken en de indrukken op je in kan laten werken: wat moet dit vroeger toch een indrukwekkende en prachtige hoofdstad geweest zijn!

Bezocht jij deze stad al of zou je ze willen bezoeken bij een reis naar Thailand?

Wil je geen post missen? Volg me dan op facebook, twitter en bloglovin!

Advertenties

7 gedachten over “Fietsen door de tempelstad Ayutthaya

      1. Ik vond sukhotai het mooist van die drie plekken. Lop Buri was leuk vanwege de aapjes die de stad domineerden, maar de tempels en sfeer in Sukhotai leek wel op een tijdcapsule, zo gaaf!

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s